Loading
sobota, 11 wrze郾ia 2010
Ciastka z bia陰 czekolad i orzechami

Ci庵 dalszy ciasteczkowego tygodnia :] Chocia tak naprawd w moim domu ka盥y tydzie jest godny tytu逝 ,,ciasteczkowy". Ciastka z marmolad, z kokosem, z rodzynkami, z czekolad, z kremem . . . nie pogardzimy 瘸dnymi. A, 瞠 o ostatnie ciasteczka by豉 walka, kt鏎a sko鎍zy豉 si wielkim p豉czem przegranego nast瘼nego dnia znowu musia造 by ciastka.

Pyszne, kruchutkie ciasteczka z bia豉 czekolad i orzechami. Musia造 nam posmakowa. Z braku orzech闚... No mo瞠 nie z braku, ale z lenistwa, mia豉m zapa na roz逝panie tylko 6 w這skich, u篡豉m migda堯w i wi鏎ek kokosowych. Bardzo zgrana mieszanka. Cytuje z bloga Moje Wypieki.

darmowy hosting obrazk闚

Sk豉dniki na oko這 25 ciastek:

  • 115 g mi瘯kiego mas豉
  • 85 g jasnego br您owego cukru
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 250g m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/4 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 125 g bia貫j czekolady, posiekanej
  • 50 g dowolnych orzech闚, posiekanych
  • szczypta soli

Mas這 ubi razem z cukrem, a masa b璠zie jasna i g豉dka. Doda jajko, dalej miksuj帷. Wmiesza m彗 z sol, posiekan czekolad i orzechy, dobrze wymiesza. Masa b璠zie bardzo g瘰ta, dobrze j wyrobi.

Z masy formowa kulki wielko軼i orzecha w這skiego, k豉嗆 w odst瘼ach na blach wy這穎n papierem do pieczenia, mocno je sp豉szcza.

Piec w temperaturze 190ºC przez oko這 10 – 12 minut, a b璠 koloru jasnobr您owego. Studzi na kratce.

darmowy hosting obrazk闚
czwartek, 02 wrze郾ia 2010
Ciastka z m&m

A wi璚 sta這 si. Po ponad dwu miesi璚znej przerwie w uszach znowu zabrzmia szkolny dzwonek. I chocia ju wczoraj oficjalnie rozpocz si rok szkolny to dopiero dzisiaj zetkn窸am si z szar, szkoln rzeczywisto軼i. Chocia moze nie tak szar? Bo szkolne 瘸rty i z這郵iwo軼i, wycieczki i zabawy s przecie kolorowe !

Dzisiejszy dzie, pobudka, spojrzenie przez okno, szaro ... znowu, deszczowo ... znowu. No wi璚 trzeba jako pokolorowac ten 鈍iat, nastawi si pozytywnie i z du膨 dawk optymizmu pomaszerowac do szko造. A c騜 mo瞠 by bardziej kolorowego od m&m? Poza tym juz dawno obieca豉m ciasteczka mojemu bratu, kt鏎y ze smutn mink macha na pozegnanie swojemu rodze雟twu. Tak wi璚 na otarcie 貫z tym du篡m i tym ma造m ...

Z przepisu wyszperanego u Dorotus.

darmowy hosting obrazk闚

Sk豉dniki na oko這 50 ciastek:

  • 220 g mas豉
  • 1 szklanka br您owego cukru (da豉m mniej)
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 2 造瞠czki ekstraktu z wanilii
  • 2 ¼ szklanki m彗i
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 1 造瞠czka soli
  • oko這 400 g orzeszk闚 m&m's

Mas這 utrze z cukrami. Wbija jajka, wanili, dalej ucieraj帷. Doda suche sk豉dniki i zmiksowa. Na ko鎍u wrzuci po這w orzeszk闚, wymiesza.

Z masy (do嗆 mocno si klei) formu這wa kulki wielko軼i orzecha w這skiego, uk豉da na blaszce, sp豉szcza. Mozna te wyk豉da 造瞠czk. W ciasteczka powtyka po這w od這穎nych orzeszk闚.

Piec w temperaturze 180ºC przez oko這 10 minut. Odczeka chwil przed zdj璚iem z blachy (musz stwardnie). Studzi na kratce.

Smacznego !

darmowy hosting obrazk闚

16:27, nanami95
Link Komentarze (3) »
pi徠ek, 13 sierpnia 2010
Pierogi leniwe (klasyka)

Co tu du穎 mowi, uwielbiam je. Pyszne serowe kluseczki posypane cynamonem i cukrem waniliowym. Czego chciec wi璚ej? Tylko nazwa nurtuje niemal wszystkich, bo sk康 si wzi瘭y ,,pierogi"? Do leniwych mo瞠my dorobi swoj teorie, bo s proste, bo nie trzeba si napracowa, ale dlaczego pierogi? Niech pozostanie to s這dk, serow tajemnic.

P.S.Narazie jedynie zdj璚ia z przygotowa. Nie zd捫y豉m uwieczni ich ugotowanych.

Sk豉dniki:

  • 750g twarogu
  • 2 bia趾a jaj
  • 3 鄴速ka
  • 250g m彗i (mo積a mniej, im wi璚ej m彗i tym kluski b璠 twardsze)

Twar鏬 zmieli lub przetrze przez sito. Doda m彗 i 鄴速ka. Ca這嗆 utrze na g豉dk mas. Z bia貫k ubi pian i wmiesza j do masy twarogowej. Je瞠li ciasto nadal b璠zie si mocno klei mo積a podsypa m彗, ale im mniej tym lepiej. Stolnic wysypa m彗, oderwa spory kawa貫k ciasta i uformowa z niego wa貫czek, lekko go sp豉szczaj帷. Ka盥y wa貫k pokroi na niedu瞠 romby. W這篡 do wrz帷ej wody, pilnuj帷 aby woda silnie nie bulgota豉. Kiedy wyp造n, wy陰czy ogie. Po 2 minutach wyj望 gotowe kluski.

Mo積a podawa z dowolnymi dodatkami. Najlepsze na ciep這.

*Aby pierogi lepiej trzyma造 si w czasie gotowania nale篡 zrobi lekkie naci璚ia na powierzchni ciasta (z obu stron). Ja robie to t逝czkiem do mi瘰a :]

Smacznego !

darmowy hosting obrazk闚

wtorek, 27 lipca 2010
Przerwa

Musze po瞠gna si z blogowaniem przez najbli窺ze 2 tygodnie. Tak tak, wiem ostatnio te mia豉m dwutygodniow przerw, ale tak to ju jest w wakacje. Nie zd捫 si rozpakowac a ju musz wyci庵a walizki. Ale obiecuj, kiedy sko鎍zy si ten okres "letnich zawirowa" to postaram si prowadzi bloga sumiennie.

Do zoba...napisania za 2 tygodnie !!

Pozdrawiam!

16:23, nanami95
Link Dodaj komentarz »
poniedzia貫k, 26 lipca 2010
Kruche ciasto z d瞠mem jagodowym

Jagody to chyba m鎩 ulubiony symbol lata. Symbol kojarz帷y si z najprzyjemniejszym etapem wakacji, kiedy jeszcze nie w g這wie szko豉. Za ka盥ym razem kiedy czuj smak jag鏚, oboj皻nie czy to jagodzianka czy poprostu jagody z cukrem (tak, tak najprostsze i najpyszniejsze) widze przed oczami domek nad jeziorem i las, do kt鏎ego chodzi豉m z dziadkami i ka盥 wypraw po kubeczek jag鏚 i zawody kto ma najbardziej fioletowy j瞛yk.

Dzisiejsze ciasto jest autorstwa mojej babci. I nie, nie jest to jeden z tych tradycyjnych przepis闚, kt鏎e babcie zbieraj przez wiele lat. W sumie dopiero niedawno spr鏏owa豉m je pierwszy raz. Pyszne ciasto kruche, kwaskowata konfitura z jag鏚 i s這dycz bor闚ki. Pyszno軼i . . .

darmowy hosting obrazk闚

darmowy hosting obrazk闚

Sk豉dniki na ciasto:

  • 3 szklanki m彗i (oko這 ½ kilograma)
  • ½ szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 鄴速ka
  • 1 kostka mas豉 (250g)
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • szczypta soli

Sk豉dniki na nadzienie i piank:

  • s這iczek konfitury jagodowej (mo積a wi璚ej lub mniej, wed逝g uznania)
  • bor闚ki do posypania na wierzch
  • 2 造瞠czki bu趾i tartej
  • 1 造瞠czka 瞠latyny
  • 3 bia趾a
  • 1/5 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • cukier puder do opr鏀zenia

Wszystkie sk豉dniki posieka no瞠m, nast瘼nie szybko wyrobi ciasto. Podzieli na dwie cz窷ci, w proporcji 1/3 i 2/3 ca這軼i. Wi瘯sz cze嗆 w這篡 na oko這 2 godziny do lod闚ki, mniejsza na przynajmniej 2 godziny do zamra瘸rki.

Wi瘯sz cz窷 ciasta umie軼i na blaszce wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Tak powsta造 sp鏚 opr鏀zy bu趾a tart, a nast瘼nie wy這篡 konfitur.

Ubi bia趾a na sztywno, ostro積ie dodaj帷 cukier. Posmarowa ni wierzch ciasta.

Na grubej tarce zetrze zamro穎n cz窷 ciasta tworz帷 pierzynk. Posypa bor闚kami.

Piec przez oko這 45 minut w nagrzanym do 170C stopni piekarniku. Po wystudzeniu opr鏀zy cukrem pudrem.

Smacznego !

darmowy hosting obrazk闚

darmowy hosting obrazk闚

 
1 , 2 , 3